lördag 14 november 2009
Sandras månadsmiddag Sparris med chevrècreme/Stekt anka med rödvinsreduktion och Hasselbackspotatis/Schweizernötkaka med Citrongräddglass och hallon
Sparris med chevrècreme
Ingredienser
1 knippe sparris
100 g chevré
2 msk mjölk
2 msk creme fraiche
Olja
2 msk pinjenötter
Gör så här
1. Koka sparris i saltat vatten.
2. Mixa chevré med mjölk.
3. Chremefraich och olja till en len sås.
4. Servera tillsammans med den kokta sparrisen och strö över pinjenötter.
Stekt anka med rödvinsreduktion och Hasselbackspotatis
Hittar inte detta recept, gissar att jag tog det bästa från några olika recept.
Schweizernötkaka
En jättesmarrig kaka som är lätt att baka. Det passar utmärkt att servera den med glass, grädde eller bär. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Antal portioner: 10
Färdigt på: 40 min
Ingredienser
Smet
2 st ägg
3 dl socker
100 g mald sötmandel
1.25 dl vetemjöl
100 g smällt smör eller margarin
Topping
200 g schweizernötschoklad
7 msk grädde
1 msk smör
Gör så här
1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke ca 5 min.
2. Blanda ner den malda mandeln, mjölet och sist smöret i bunken.
3. Se till att smeten är jämn.
4. Häll allt samman i en smord rund kakform gärna med löstagbar kant.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg.
6. Ta ut kakan och låt den svalna något.
7. Smält under tiden chokladen i en kastrull på spisen på låg värme.
8. Rör ner grädden och till sist smöret i chokladen.
9. Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylen.
10. Färdig att servera.
Citrongräddglass med hallon
Passar utmärkt till alla typer av kakor eller pajer, lätt att göra! (Tillagningstid: 20 min + ca 6 timmar i frysen).
Antal portioner: 4
Ingredienser
1 st citron, finrivet skal och saft
3.33 dl florsocker (3 1/3 dl)
4.5 dl vispgrädde
3 msk iskallt vatten
3 msk frysta hallon (eller andra bär)
Gör så här
1. Tvätta citronen och riv skalet, lägg i en bunke.
2. Pressa ner citronsaften i bunken och häll sedan i florsockret. Låt stå till florsockret har löst sig.
3. Vispa grädden med 3 msk iskallt vatten tills den är fluffig, cirka 5 min.
4. Blanda ner citronmixen i grädden, rör sakta.
5. Rör ner bären. Häll allt samman i en bunke som tål att stå i frys. Låt stå i frysen minst 6 timmar. Ta fram ca 15 min innan servering.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar