måndag 6 november 2006

Åsas 1 månadsmiddag Mexikansk risrätt/Jordgubbscannelloni

Varmrätt:

Mexikansk risrätt

Räkor
Paprika
Gul lök
Färska champinjoner
Grädde
Chilipulver
Cayennepeppar
Ris

Fräs strimlad paprika, hackad lök och skivade champinjonerna i stekpannan. Häll på grädden och låt det puttra en stund, krydda och lägg sist i räkorna så att de inte blir sega. Koka ris till.


Efterrätt

Jordgubbscannelloni

Förberedelser: 40 min
Tillagning: 50 min
Portioner: 6 pers

250g jordgubbar, rensade
60g smör
2 äggulor
1 dl grädde
1 dl socker
1 tsk pressad citron
6 färska lasagneplattor, ca 16 x 21 cm
1 dl (40 g) rostad skivad mandel, plus ytterligare 1 msk till garnering, florsocker att pudra över inför garnering.

1 Sätt ugnen på 175 grader och smörj en gratängform. Skär itu jordgubbarna på längden. Smält 20 g smör i en kastrull och fräs jordgubbarna under omrörning ca 20 sek. Lyft upp jordgubbarna ur kastrullen. Smält ytterligare 20 g smör i kastrullen. Rör ihop äggulorna med grädden och häll blandningen i kastrullen tillsammans med socker och citron. Låt krämen sjuda under omrörning tills den är riktigt tjock. Ta kastrullen från värmen och rör ner jordgubbarna. Låt svalna.

2 Koka de färska lasagneplattorna två och två i rikligt med kokande vatten ca 3 minuter tills de är al dente. Låt dem ligga ca 1 minut i kallt vatten innan de läggs ut på kökshanddukar för att torka.

3 Fördela jordgubbskrämen och mandeln mellan pastaplattorna, lämna en ca 3 cm bred kant runt om. Vik in långsidorna först, lyft därefter försiktigt upp kortsidan närmast dig och rulla ihop degen kring fyllningen tills fyllningen börjar rinna, lyft därefter upp den övre änden och vik den mot dig. Lägg rullarna försiktigt med skarven nedåt och tätt intill varandra i formen.

4 Klicka resten av smöret över rullarna i formen. Strö över de extra mandlarna och sikta över 2 tsk florsocker. Grädda ca 15 minuter, låt därefter rullarna stå ca 5 minuter under grillelementet tills de får en aning färg.
NOTERA: Den här desserten är ljuvlig tillsammans med en klick vaniljglass. Variera gärna receptet med färska hallon, de behöver dock inte fräsas innan de läggs ner i krämen. Blåbär går också bra, men de bör behandlas precis som jordgubbarna – fast inte skäras itu förstås. Man kan även välja förkokta torkade lasagneblad, men de är ofta tjockare och svårare att hantera. Torkade förkokta lasagneblad måste förkokas och därefter skäras i form enligt måtten ovan.

Inga kommentarer: