1) Vit choklad med nötter, kokos och frukt
Ca 30 bitar
400 g vitchoklad
2 dl rostade cashewnötter
2dl kokosflingor
2 dl hackad torkad ananas eller mango
2 dl rostade solroskärnor
Smält chokladen i en skål över sjudande vattenbad. Rör ihop med övriga ingredienser och bred snabbt ut smeten på en oljad bakplåt. Låt stelna och bryt sedan i bitar.
2) Chokladbräck med polkagrisar
Ca 20 bitar
200 g mörk choklad
2 tsk matolja
250 g vit choklad
Ca ½ dl polkagrisar
Klä en plåt med foliepapper. Smält den mörka chokladen i en skål över sjudande vattenbad. Blanda i 1 tsk olja och rör om. Häll över den smälta chokladen över plåten. Vicka lite på plåten så att chokladen rinner ut till ett jämnt lager, ca 3 mm tjockt. Ställ in plåten i kylen så att chokladen stelnar. Krossa polkagrisarna i en mortel. Smält den vita chokladen i en skål över sjudande vattenbad. Blanda i 1tsk olja och rör om. Häll den vita chokladen över den mörka chokladen på plåten och vicka på plåten så att den vita chokladen rinner ut och täcker den mörka. Strö över de krossade polkagrisarna. Ställ in plåten i kylen så att chokladen stelnar. Bryt sedan chokladen i bitar.
3) Vit chokladtryffel med kanel och lingon
Ca 25 kulor
250 g vit choklad
¾ dl vispgrädde
½ tsk malen kanel
1 dl frysta lingon
Florsocker
Ca 300g vit choklad
Hacka chokladen. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda sedan i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca en timme. Smält den andra angivna mängden vit choklad i en skål över sjudande vattenbad. Doppa tryffel kulorna i chokladen. Man kan eventuellt rulla kulorna i händerna. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvara i kylskåpet.
4) Knäck med polkagrissmak
Ca 40 stk
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl polkagrisar
4 droppar pepparmyntsolja
2 msk smör
Bland grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Låt koka till kolasmeten klarar kulprovet, se nedan. Kokningen tar ca min och du måste röra med jämna mellanrum i kastrullens botten under tiden. Krossa polkagrisarna i en mortel och rör ner krosset med pepparmyntsolja och smör i smeten. Rör om väl och fördela i formar eller häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd långpanna och skär upp i lagom bitar precis när knäcken stelnar. Packa in bitarna i folie och förvara knäcken svalt i burk med lock.
5) Limekola
Ca 60 stk
100 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av 2 lime
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten håller ett kulprov. Smaksätt med lime. Häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna och skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar