Förrätt:
Örtvåfflor med brieost
4 portioner
Tid: ca 20 minuter
Ingredienser:
50 g margarin
2 dl mjölk
1 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
½ tsk bakpulver
½ dl finhackade örtkryddor, t ex körvel,gräslök, basilika, dragon, persilja
Ca 150 g brieost i tunna skivor
50 g valnötskärnor, rostade och hackade
2 tomater, i klyftor
Tillagning:
Värm våffeljärnet. Smält fettet och låt det svalna. Vispa ihop mjölk, mjöl, salt och bakpulver till en slät smet. Tillsätt det avsvalnade fettet (spara lite till första laggen) och örtkryddorna. Pensla laggen första gången med lite smält fett, sedan behöver den knappast smörjas. Grädda fyra gyllenbruna våfflor, ¾ dl smet till varje.
Klipp eller skär isär hjärtana och lägg ost emellan medan de är varma. Lägg på valnötter, örter och tomater.
Servera som förrätt eller till soppa.
Efterrätt:
Kokosparfait med mango
4 portioner
Tid: ca 1 timme + tid i frysen
Ugn: 200°
Ingredienser:
1 ½ dl vispgrädde
½ dl kokosflingor, rostade i stekpanna
1 äggvita
1 dl socker
½ dl matlagningsyoghurt
Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
1 mango
½ lime, pressad saft och rivet skal
3 msk av sockerlagen
½ kokosnöt
Resten av sockerlagen
Tillagning:
Koka upp grädde och kokosflingor. Låt kallna och dra i 15 minuter. Sila av grädden och vispa den lätt. Vispa äggvitan och sockret till en fast marängsmet. Vänd försiktigt ner yoghurten i grädden och därefter ner i marängsmeten. Lägg upp i portionsformar eller glas och ställ i frysen i ca 4 timmar.
Koka sockerlagen tills sockret smält. Låt kallna. Skala mangon och tärna hälften av köttet i centimeterstora kuber. Mixa resten med 3 msk sockerlag och pressad lime. Häll det över den tärnade mangon och låt marinera till serveringen.
Hyvla kokosköttet i tunna skivor med en potatisskalare. Marinera kokosen i resten av sockerlagen i ca 15 minuter. Rosta den marinerade kokosen gyllenbrun i en långpanna i ugnen. Toppa parfaiten med mangon, limeskal och de rostade kokosskivorna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Elin!
Den här efterätten är faktiskt den godaste efterätten hitills på våra middagar! Väldigt sommrig är den.
Skicka en kommentar