onsdag 20 februari 2008

Ljus cappuccinomousse med chokladägg, Jamie Olivers citronsorbé

EFTERRÄTT:
Ljus cappuccinomousse med chokladägg 4 port
3 dl grädde
150 g vit chokladkakao,
till garnering 4 st chokladägg, vita
1 dl kaffebönor, hela

Gör så här:1. Koka upp grädden i en liten kastrull och drag sedan kastrullen av plattan.

2. Häll upp grädden i en skål och rör ner chokladen så att den smälter helt i grädden. Häll ner kaffebönorna och låt chokladgrädden svalna något innan man ställer in skålen, övertäckt i kylskåpet över natten. Kaffebönorna ger både smak och färg till grädden.

3. Vid servering: Tag fram små koppar eller skålar till servering.

4. Rör runt i grädden så att bönorna och grädden blandas. Sila av kaffebönorna i en finmaskig sil. Se till att chokladsmeten är riktigt kall och vispa upp chokladgrädden till mousse med en elvisp. Vispa i bara några sekunder då grädden snabbt blir tjock.

5. Spritsa eller skeda upp moussen i små cappucinokoppar och ställ in i kylen. Så här långt kan man förbereda.

6. När desserten ska fram: pudra cappuccinomoussen med kakao och garnera med chokladägg.

Jamie Olivers citronsorbé 6 port
200 g socker
2 dl vatten
2 dl pressad citroncitronskal, från 1 citron
1 msk mascarpone, rågad 1.
Ta fram en låg form på 20–25 cm och sätt den i frysen.

2. Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp. Sjud i 5 minuter tills sockerlagen är klar. Ta av från värmen och låt svalna ca 15 minuter.

3. Tillsätt citronsaft och citronskal och därefter mascarponen. Rör om tills det är helt blandat.

4. Smaka av. Om citronerna är mycket sura kan det behövas lite mer socker.

5. Häll blandningen i den frysta formen och ställ tillbaka i frysen igen. Ta fram den efter ungefär 1 timme och rör om med en gaffel. Fortsätt att röra om en gång i timmen de närmaste tre timmarna, sedan är den färdig att servera.

6. Den kan förvaras ett par dagar i frysen, övertäckt med plastfilm. Får den stå längre börjar det bildas iskristaller i den.

Inga kommentarer: