söndag 16 mars 2008

Vit chokladmousse med citrustäcke

Dessert

Vit chokladmousse med citrustäcke

4 portioner tid 35 min + 4 timmar i kyl

En perfekt dessert som står helt klar i kylen, kan förberedas dagen innan

Vit chokladmousse

1 gelatinblad
100 g finhackad vit choklad
¾ + 1 dl 1 ¼ dl vispgrädde
2 äggvitor
2 tsk pressad citron
1 msk strösocker

Citrustäcke

1 ½ gelatinblad
1 ½ dl pressad saft av clementiner eller apelsin
4 clementiner eller 2 apelsiner
ca 2 msk strösocker


Mousse

1 Lägg gelatinet i kallt vatten
2 Koka upp ¾ dl grädde, tag bort från värmen och låt chokladen smälta däri. Rör tills det blir slätt.
3Tag upp gelatinbladet och tillsätt det i den varma chokladcrämen. Rör tills det löst sig. Låt svalna till rumstemperatur.'
4 Vispa grädden men inte för hårt, vänd ner den avsvalnande chokladkrämen.
5 Vispa äggvitorna med citronsaften till ett tjockt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en hård maräng. Vänd ner den i chokladmussen och häll upp i små glas eller små portionsskålar. Ställ i kylen för att stelna.

6 Citrustäcke: Lägg gelatinet i kallt vatten 5-10 min. Sla den pressade saften och värm 1 ½ dl, lägg ner gelatinet i den varma saften. Rör tills det smält, tillsätt resten av saften. Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita. Skär bort skalet på citrusfrukterna och skiva eller skär ut hinnfria klyftor. Lägg dem på den stelnade moussen. Skeda citrusgeléet över mousset och låt stelna ca 1 timme i kylen.

Inga kommentarer: