lördag 1 oktober 2011

Helenes månadsmiddag/rysk rödbetssoppa/Pirog med kycklingröra/Jämtländsk tiramisu 6-8 pers

Borsjtj - rysk rödbetssoppa
6 portioner

6-7 st. råa rödbetor (ca 500 g)
2-3 st. gula lökar
1-2 st. morötter
1 st. klyfta vitkål (ca 250 g)
2-3 msk smör eller olja
1 ½ liter vatten + 3 st. buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 st. lagerblad
1-2 msk vinäger
(salt)

Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.
Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.
Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt. Servera soppan med en klick Smetana eller créme fraiche.

Pirog med kycklingröra

Ingredienser
Deg:
50 gr jäst
50 gr margarin
2.5 dl mjölk
½ tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special

Röra:
2 stora eller 4 små färdig grillade kycklingfiléer (typ samma smak som den färdig grillade kycklingen som säljs i matbutiker)
140 gr bacon
4 salladslökar
½ röd paprika
1 vitlöks klyfta
2 dl lätt creme fraiche
½- 1 tsk kycklingfond
½-1 tsk soja
(en nypa socker)
färsk malen svartpeppar

1 Ägg till pensling
ca 2 dl riven ost


Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och blanda i mjölken. Värm till 37 grader.
Häll lite av vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. I med resten av mjölkblandningen. Lägg i salt och det mesta av mjölet. Tänk på att om annat mjöl används så öka mjöl mängden något eftersom vetemjöl special drar till sig vätska mer än vanligt vetemjöl.
Arbeta degen väl, gärna 5 minuter i maskin eller det dubbla för hand.
Låt jäsa i 30 min under bakduk.

Gör under tiden i ordning fyllningen:
Strimla bacon och stek dem.
Skär kyckling, salladslök och paprika fint och lägg i dem tillsammans med baconet.
Häll i creme fraiche, kycklingfond och soja.
Pressa i vitlöken och blanda ner kryddorna.
Låt allt puttra en stund och smaka av.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda.
Dela upp den i 15 lika stora delar och kavla ut den till en cirkel ca 15 cm i diametern.
Lägg på ca 2 msk kycklingröra och lite av den rivna osten på ena halvan av cirkeln. Pensla på lite vatten utmed kanten och vik över den andra halvan över fyllningen så det blir en halvmåne. Tryck till med en gaffel så att det blir tät.
Lägg pirogerna på en plåt och låt jäsa i 15 min.
Pensla med upp vispat ägg.
In i mitten av ugnen ca 13 minuter.

Jämtländsk tiramisu 6-8 pers
I
ngredienser
Tiramisu
• 2 dl vispgrädde
• 1 1/2 dl kesella/kvarg (10%)
• 2 ägg
• 5 msk socker
• 1 färdig sockerkaka (à 350 g)
• 1/2 dl hjortronlikör
• 1 1/2 dl starkt kaffe eller espresso

Garnering
• Hjortronsylt
• 2 msk kakao eller riven choklad

Gör så här

1. Tiramisu: Vispa grädden och blanda med kesellan.
2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda äggulesmeten med gräddblandningen.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i gräddblandningen.
4. Skär sockerkakan i cm-tjocka skivor. Blanda hjortronlikör och kaffe. Pensla skivorna med kaffeblandningen.
5. Lägg ett lager kakskivor på bottnen i en avlång form, ca 1 1/2 liter (för 6 port), eller fördela i portionsformar. Bre på ett lager smet. Varva sedan kaka och smet. Avsluta med ett lager smet. Låt stå minst 1 timme i kylen.
6. Pudra kakao eller strö riven choklad över formen/formarna och servera med hjortronmsylt.

1 kommentar:

sexvitabonor sa...

Vad duktig du är Helene som lagt in recepten! Rysk soppa hade jag tänkt göra i jul, det får istället bli en bit in på det nya året..