lördag 1 oktober 2011

Jämtländsk tiramisu

Jämtländsk tiramisu 6-8 pers
I
ngredienser
Tiramisu
• 2 dl vispgrädde
• 1 1/2 dl kesella/kvarg (10%)
• 2 ägg
• 5 msk socker
• 1 färdig sockerkaka (à 350 g)
• 1/2 dl hjortronlikör
• 1 1/2 dl starkt kaffe eller espresso

Garnering
• Hjortronsylt
• 2 msk kakao eller riven choklad

Gör så här

1. Tiramisu: Vispa grädden och blanda med kesellan.
2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda äggulesmeten med gräddblandningen.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i gräddblandningen.
4. Skär sockerkakan i cm-tjocka skivor. Blanda hjortronlikör och kaffe. Pensla skivorna med kaffeblandningen.
5. Lägg ett lager kakskivor på bottnen i en avlång form, ca 1 1/2 liter (för 6 port), eller fördela i portionsformar. Bre på ett lager smet. Varva sedan kaka och smet. Avsluta med ett lager smet. Låt stå minst 1 timme i kylen.
6. Pudra kakao eller strö riven choklad över formen/formarna och servera med hjortronmsylt.

Inga kommentarer: