lördag 12 november 2011

Sandras månadsmiddag Kantarellsoppa/Entrecote med schalottensmör och bönsallad/Cheesecake

Kantarellsoppa Foto: Fredrik Sandin Carlsson Antal portioner: Färdigt på: 35 min Ingredienser 1 l gula kantereller 1 msk matolja eller smör 4 st schalottenlökar 0.5 l kycklingfond 0.5 l mjölk 3 dl grädde salt peppar (Tillsätt gärna i kantarellost för fylligare smak.) http://www.recept.nu/receptnu/images/pixel.gif Gör så här 1. Rensa kantarellerna, det vill säga borsta bort eventuell grus och smuts. 2. Skala och hacka löken fint. Fräs den i matoljan utan att den tar färg. Lyft ur pannan. 3. Lägg i kantarellerna och låt dessa fräsa tills svampen har mjuknat och fått lite stekyta. 4. Lyft ur hälften av svampen och häll i resterande ingredienser. Sjud sakta i cirka 15 minuter och skumma då och då av med en hålslev. 5. Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar. 6. Häll upp soppan i skålar och toppa med resten av kantarellerna. Servera med ett gott bröd och en god ost som tillbehör. Entrecote med schalottensmör och bönsallad Entrecôte är ett saftigt kött och en favorit hos många. Här med gott smör och en krispig bönsallad! -Låt köttet ligga framme i rumstemperatur minst 30 minuter innan du börjar. Entrecote med schalottensmör och bönsallad Foto: Fredrik Sandin Carlsson Antal portioner: Färdigt på: 25 min Ingredienser 800 g entrecote i bit salt peppar 3 st vitlöksklyftor 4 kvistar färsk timjan Schalottensmör: 75 g rumstempererat smör 2 st schalottenlökar 0.5 citron 1 msk senap salt peppar Bönsallad: 1.5 dl haricots verts 1 silverlök 1 rödlök olivolja balsamvinäger salt peppar http://www.recept.nu/receptnu/images/pixel.gif Tips Ugnsrostade potatisar är gott till. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur 30 minuter innan du steker det. Kallt kött kyler av stekpannan och köttet börjar lätt koka i stället för att få en fin stekyta. Gör så här 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Salta och peppra entrecoten och bryn den bara precis i lite olja tillsammans med tre krossade vitlöksklyftor och lite timjan. 3. Lägg köttbiten i en ugnssäker form och låt den gå klart i ugnen på 175 grader. Det tar cirka 15-20 minuter. 4. Schalottensmör: Svetta schalottenlöken i lite olja och låt den svalna av. 5. Vispa samman med smör, saften av en halv citron och senapen. Smaka av med salt och peppar. 6. Bönsallad: Koka haricots verts lätt. Finhacka silverlöken och skär rödlöken i båtar. 7. Blanda grönsakerna och slå på lite olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Cheesecake Blandning 1 3 äggvitor vispas hårt Blandning 2 3 äggulor 1,5 dl socker 60-100 g Philadelphiaost Vispa ihop! Blandning 3 3 dl vispgrädde 1 tsk vanilinsocker Vispa ihop! Krossa ca 6 digestivekex (lägg i plastpåse och smula). Lägg i en löstagbar form. Rör ihop de tre blandningarna och häll den nya blandningen över kexen. Frys ner. Tag fram kakan ca 15 min före servering! Smaklig måltid

Inga kommentarer: