onsdag 15 februari 2012

Cecilia/Toastskagen/Kycklingrullader,Potatis- och jordärtskocksmos
/Mandelkorg med glass och jordgubbar eller frukt efter säsong

Förätt

Toastskagen
4 pers
ca 40 stora färska räkor

2 dl majonnäs

1 citron (4 tunna klyftor och resten att pressa)

salt och vitpeppar

2 msk finhackad dill + några vippor till dekoration

4 formbrödskivor, fiberrika

smör att steka i
60 g
löjrom (4 msk)

Gör så här
1. Skala räkorna. Spara åtta fina till dekoration och grovhacka resten.
2. Blanda med majonnäs, pressad citron samt salt och vitpeppar efter smak.
3. Vänd ner den finhackade dillen och ställ svalt.
4. Ta ut fyra rundlar av brödet med hjälp av ett dricksglas och stek dem frasigt bruna i smör.
5. Lägg upp brödskivorna på tallrikar och fördela räkblandningen ovanpå. Dekorera med löjrom, de sparade räkorna, citronklyftor och dillvippor.

Varmrätt

Kycklingrullader
4 pers
16 skivor Tunnskivade kycklingbröst
1 skivad gul lök
1 pkt bacon
1-2 msk fransk senap
1 dl grovt hackad persilja
4 st stora, skalade morötter, skurna i stora bitar
5 dl kycklingfond, se på flaskan
½ dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
1 msk smör
salt, peppar
tandpeatare

Skär baconet i små bitar och finhacka löken, fräs det sedan tilsammans i en stekpanna tills det hela fått lite färg och löken har mjuknat. Dra av från värmen och låt svalna ett par minuter. Tillsätt dijonsenap efter smak, persilja, salt och peppar. Lägg lite fyllning i mitten av varje skiva och rulla ihop. Träd dem sedan på grillspett. Tänk på vart skarven sitter. Stek sedan i olivolja. När de fått fin färg häller man på kycklingfonden och låter småputtra i ca 15 minuter. Samtidigt lägger man i morötterna och låter dem ligga i samtidigt tills de har blivit lite mjuka. Tag rulladerna och morötterna ur pannan. Tillsätt crème fraiche, smör och grädde i buljongen och mixa med en stavmixer till en skummig buljong.

Potatis- och jordärtskocksmos

500 g mandelpotatis, skalad

200 g jordärtskocka, skalad

50 g smör

3 msk crème fraiche

0.5 tsk salt
Koka potatisen i rikligt saltat vatten. Häll av och ånga av potatisen, passera eller pressa den genom en potatis press. Rör i smör, crème fraiche. Smaka av med salt.

Efterrätt

Mandelkorg med glass och jordgubbar eller frukt efter säsong
12 korgar

100 g smör
2 msk sirap
1 ½ dl socker
1/2dl vetemjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Lägg bakplåtspapper på 3 plåtar
Smält smöret på svag värme I en kastrull blanda i sirap socker,mjöl och mjölk. Rör då och då och se till att smeten inte börjar koka. Ta kastrullen från värmen och rör ner mandeln.
Klicka ut 1 ½ msk smet 4 klickar per plat. Smeten flyter ut rejält under gräddningen, men bred ändå ut klickarna lite med hjälp av baksidan på en sked.
Grädda mitt i ugnen ca 10-12 min, de ska få jämn gyllenbrun färg. Låt svalna på plåt 3min
Lyft försiktigt upp dem med hjälp av en stekspade och lägg dem på uppochnedvända koppar eller skålar, låt kallna
Fyll korgarna med med vaniljglass och jordgubbar.

Inga kommentarer: