söndag 20 maj 2007

3 olika chokladdesserter

Vit choklad parfait

200g vit choklad
1 msk flytande honung
4 äggulor
1 ½ tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör såhär:

Smält chokladen och ta den från värmen.
Rör samman honung, vaniljsocker och äggulor. Blanda det, lite i taget med chokladen.
Vispa grädden men inte alltför hårt.
Rör ner chokladsmeten i grädden.
Häll i en form och in i frysen.

Vit chokladbrylépudding

6 port

6 dl grädde
225 g vit choklad i bitar
1 msk socker
4 äggulor
2 tsk majsmjöl
4 tsk farinsocker

Gör såhär:
Värm grädde och vit choklad långsamt i en kastrull
vispa socker och äggulor och majsmjöl i en skål. Vispa ner den smälta chokladen lite i taget och häll tillbaka allt i kastrullen.
sjud långsamt under omrörning till blandningen tjocknar. Ta av kastrullen och häll upp i 6 st portionsskålar. Låt svalna i kyl 2-3 timmar.
sätt ugnen på grill och strö farinsocker över puddingen. Grilla i 5-6 min el tills sockret har karamelliserats. Låt puddingen stå minst 10 min i kyl före servering.
servera såhär eller vispa lite grädde och ha till.


Vit kladdkaka

150g vit blockchoklad
150 g margarin
4 dl mjöl
3 dl socker
3 ägg
1½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt och vitt.
smält smöret och rör ner blockchokladen i en kastrull. Låt allt smälta samman.
blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och rör ihop detta med resten
smörj en kakform med löstagbar botten och grädda i 7-10 min.
servera med grädde, hallon eller jordgubbar.

Inga kommentarer: