söndag 20 maj 2007

Helenes 2 månadsmiddag Smörgåstårtsbakelse/Tomatsoppa/3 olika desserter med vitchoklad

Smörgåstårtsbakelse

Vitt bröd
Blanda efter behov och smak:
Kycklingbitar
100 g Ärter
1 Lök
2 dl matlagningsyoghurt
Kryddor
Lite sötsur sås el senap
1 Avokado i tärningar
2 Tomater i tärningar
½ paket knaperstekt bacon

Garnering:
200 g mascarpone eller philadelphiaost
3 kvistar basilika
25g ruccola
Ev 50 riven permesanost
Pinjenötter
Parmaskinka
Rädisor
Fikon

Gör såhär:
Blanda fyllningen efter smak och vad man tycker är gott. Lägg emellan fyllningen i två lager.
Mixa sedan ostarna, och basilika och krydda m salt och peppar.
Bred ut så att det täcker tårtan el bakelsen.
garnera med ruccola, pinjenötter, fikon, rädisor eller vad man tycker är fint eller gott.

Tomatsoppa 4 pers

1 lök
2 msk vetemjöl
2 burkar krossade tomater
2 grönsaksbuljonger
1 liter vatten
1 dl matlagningsgrädde
2 klyftor pressad vitlök
½ tsk honung
1 msk basilika
2 dl vitt vin
Salt & peppar

Tillbehör:
Fetaost
Stekt bacon
Crème fraiche
Krutonger
Stark korv
Mini majs
Rostad lök

Gör såhär:

Bryn löken lätt och lägg i en stor kastrull. Pudra över mjölet. Häll på krossade tomater, grönsaksbuljong och vatten och låt koka i 10 min.
Tillsätt matlagningsgrädden, vitlöken, honungen, basilikan, vinet och smaka av m salt och peppar.
Värm och ät.

Vit choklad parfait

200g vit choklad
1 msk flytande honung
4 äggulor
1 ½ tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör såhär:

Smält chokladen och ta den från värmen.
Rör samman honung, vaniljsocker och äggulor. Blanda det, lite i taget med chokladen.
Vispa grädden men inte alltför hårt.
Rör ner chokladsmeten i grädden.
Häll i en form och in i frysen.

Vit chokladbrylépudding

6 port

6 dl grädde
225 g vit choklad i bitar
1 msk socker
4 äggulor
2 tsk majsmjöl
4 tsk farinsocker

Gör såhär:
Värm grädde och vit choklad långsamt i en kastrull
vispa socker och äggulor och majsmjöl i en skål. Vispa ner den smälta chokladen lite i taget och häll tillbaka allt i kastrullen.
sjud långsamt under omrörning till blandningen tjocknar. Ta av kastrullen och häll upp i 6 st portionsskålar. Låt svalna i kyl 2-3 timmar.
sätt ugnen på grill och strö farinsocker över puddingen. Grilla i 5-6 min el tills sockret har karamelliserats. Låt puddingen stå minst 10 min i kyl före servering.
servera såhär eller vispa lite grädde och ha till.


Vit kladdkaka

150g vit blockchoklad
150 g margarin
4 dl mjöl
3 dl socker
3 ägg
1½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt och vitt.
smält smöret och rör ner blockchokladen i en kastrull. Låt allt smälta samman.
blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och rör ihop detta med resten
smörj en kakform med löstagbar botten och grädda i 7-10 min.
servera med grädde, hallon eller jordgubbar.

Inga kommentarer: