Middag nr 2
Förrätt
Fylld avokado med räkor
4 portioner
4 avokado
ca 1 dl lätt crème fraiche
Italiensk salladskrydda
salt
svartpeppar
Till dekoration:
Citron
Färsk dill
Skalade räkor
Dela och kärna ur avokadorna, spar skalen. Mixa fruktköttet och blanda i créme fraiche. Krydda med salladskrydda och ev salt och peppar. Lägg tillbaka fyllningen i skalen. Låt stå kallt n stund. Toppa med en citronskiva, räkor och en kvist färsk dill.
Varmrätt
Italiensk fläskfilé med smördegsknyten
4 portioner
Smördegsknyten:
Ca 6 st soltorkade tomater
1 dl svarta oliver (gärna marinerade med kärnor)
100 g fetaost
1 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad
4 msk crème fraiche
1krm svartpeppar
2-3 smördegsplattor
1 ägg till pensling
400-500 g fläskfilé
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2-3 msk olivolja
½ dl hackade färska örtkryddor (tex timjan, persilja, körvel, oregano), saften av ½ citron
Sallad
3 morötter
1 medelstor Zucchini
1 röd paprika
Lägg de torkade tomaterna i kokhett vatten i 10-15 minuter. Kärna ur och hacka oliverna, finstrimla tomaterna och blanda dem med fetaost, hackade örtkryddor och crème fraiche till en röra. Smaka av med svartpeppar. Kavla ut de halvtinade smördegsplattorna och skär dem i kvadrater. Gör många små kvadrater eller tre stora. Klicka röran i mitten av varje kvadrat och nyp ihop till ett knyte. Gör ”knutar” av överbliven deg och fäst på varje knyte. Sätt knytena på en smord plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 15 minuter i 200 grader. Täck med ett ark smörpapper om de ser ut att få mycket färg.
Putsa fläskfilén från senor och hinnor och gnid in filén med salt, peppar och olja. Rulla den sedan i örtkryddorna. Skiva filén i 2 cm tjocka skivor. Hetta upp olivoljan i en panna på medelstark värme, och stek filébitarna gyllenbruna, ca 3 minuter på vardera sida. Precis innan du tar upp köttet ur pannan pressar du över saften av den halva citronen.
Skölj grönsakerna, skala morötterna och kärna ur paprikan. Skär långa skivor eller strimlor av zucchinin och morötterna med hjälp av en osthyvel eller potatisskalare. Finstrimla paprikan. Lägg gärna grönsakerna i iskallt vatten några minuter innan serveringen, så blir de krispiga och spänstiga. Fördela köttet på varma tallrikar eller uppläggningsfat. Ställ knytena bredvid och dekorera med en rejäl hög sallad. Bjud gärna på ett gott frasigt lantbröd till.
Fylld paprika
4 port ugn 200 grader 20-25 minuter
4 paprikor
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk oliv-olja
3 dl cous-cousgryn
1 hackad rödlök
1 aubergine
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk stark chilisås
2 msk färska hackde örter tex persilja och basilika salt peppar 4 msk riven parmesanost
Sås 3 dl avrunnen naturell yougurth
3 msk hackad koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk pressad vitlöksklyfta
Skär ett lock av stjälkändan på paprikorna. Spara locken. Skölj och kärna ur dem och förväll dem i kokande vatten ca 5 min. Koka upp vattnet med grönsaksbuljongtärningen och oljan. Tillsätt couscousgrynen. Drag kastrullen från värmen och låt grytan svälla under lock. Koka upp. Skär auberginen i tärningar. Fräs rödlöken och auberginen. Krydda med vitlöksklyftorna, chilisåsen och örterna. Salta och peppra. Blanda grönsaksfräset med cous-cousen och fyll paprikorna med blandningen. Toppa med parmesanost och sätt på locken. Ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter. Blanda samman ingredienserna till såsen i en skål. Servera den kalla såsen till paprikorna.
Desert
Lätt lime-chokladkaka
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 dl mjöl
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g kesella lätt
rivet skal av en lime
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter
Vispa socker vitt och pösigt. Blanda mjöl bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt därefter kesella och finrivet limeskal. Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna. Garnera gärna med skivad lime och servera gärna med en klick grädde.
Kommentar
Den är väldigt enkel att göra. En ny version av den klassiska kladdkakan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar