måndag 21 april 2008

Cecilias 4 månadsmiddag, Sparris och skinkfyllda rutor/Bakad potatis med skagenröra och skinkröra/chokladcheesecake

Förätt

Sparris och skinkfyllda rutor
4 portioner

4 frysta smördegsplattor
1 uppvispat ägg

Fyllning:

1 tomater
125 g mozarella
16 mjukkokta, gröna sparrisknoppar
4 skivor lufttorkade skinka, tex serrano
salt, peppar

Gör så här
1. Tina smördegsplattorna. Dela varje platta i två delar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Skåra försiktigt ett rutmönster på hälften av plattorna, använd en vass kniv.
2. Pensla degen med uppvispat ägg. Pensla inte kanterna, då höjer sig inte degen. Grädda degbitarna gyllengula och frasiga mitt i ugnen i 200 grader ca 15 min. Låt svalna.
3. Lägg de omönstrade rutorna på var sin assiett. Skiva tomaterna och mozarellan och fördela ovanpå. Rulla in 4 sparrisar i varje skinkskiva, lägg en rulle på varje smördegsbotten. Salta och peppra. Lägg på de mönstrade rutorna som lock


Varmrätt

Bakad potatis med skagenröra
Portioner: 4
Fyllning:

1 kg räkor (med skal)
2 msk dill (hackad)
1 dl majonnäs
1 dl lätt crème fraiche
1 tsk salt (½-1 tsk)
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron (1-2 tsk)
2 msk rödlök (finhackad)

Tillagningstid: Över 20 min

Gör så här
Skölj, borsta och torka potatisarna. Skär ett snitt i varje potatis eller stick några hål. Baka dem i 225°C, mitt i ugnen, ca 50 min eller i mikrovågsugn ca 14 min på full effekt.

Skala och hacka räkorna ganska fint. Blanda räkhacket med dill, majonnäs och crème fraiche. Smaksätt med salt, peppar, pressad citron och rödlök.
Låt gärna Skagenröran stå kallt en stund.

Bakad potatis med skinkröra
Portioner 4
Fyllning:

200g rökt skinka
1 finhackad rödlök
1 dl créme fraiche
1-1 ½ dl kesella, 10%
2 msk dijonsenap
salt
vitpeppar

Mixa skinkan till smulig konsistens eller finhacka den. Finhacka och rör ner rödlöken, créme fraichen, kesellan och senapen. Smaka av med salt och peppar.

Efterrätt

Chokladcheesecake
16 bitar

Botten:
1 ½ dl vetemjöl
1 dl socker
½ dl siktad kakao
200 g smör
1 äggula

Fyllning:
400 g philadelphiaost
1 ½ dl socker
2 ägg
150 g smält mörk choklad
1 msk pulverkaffe + 2 msk hett vatten

Glasyr:
150 g smält mörk choklad
1 ½ dl gräddfil

Gör så här:
1. Mixa mjöl, socker, kakao, smör och äggula till en jämn deg. Tryck ut smeten i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper, ca 20*30 cm.
Låt gärna vila 1 tim i kylen.
2. Pricka bottnen med en gaffel och förgrädda 10 min mitt i ugnen i 175 grader, låt svalna.
3. Vispa färskosten mjuk med elvisp och vispa ner socker och 1 ägg. Vispa smeten slät innan de andra äggen vispas ner, ett i taget. Rör i choklad och kaffepulver blandat med vatten.
4. Bred smeten jämnt över bottnen. Grädda 25-30 min mitt i ugnen i 175 grader, smeten ska bara precis stelna. Låt svalna och förvara kallt ett par timmar.
5. Blanda den smälta chokladen till glasyren med gräddfil och bred den slätt över kakan. Gör eventuellt mönster i ytan med gaffel eller liknande.

2 kommentarer:

sex-vita-bönor sa...

TACK SJÄLVA FÖR ATT NI VILLE VARA MED OCH STARTA UPP VÅRT LILLA MATPROJEKT! Har verkligen fått ett annat intresse för mat i och med våra middagar. Mer och mer seriöst blir det dessutom :) .

Nice photo! Vi är ju sjukt snygga - riktiga bönor.
Ser fram emot att Åsa lägger in receptet på sin sås snart, så att jag kan grilla lax och fixa färsk potatis till.
Kram på er!!
Hilde

sex-vita-bönor sa...

Måste dessutom passa på att tacka Cissa som lägger ner all tid på bloggen! Tack! Hoppas fler blir mer aktiva här på bloggen, tror de flesta inlägg kommer från cissa och mig ;-)