Linssoppa med vitlöksyogurt
ca 5-6 personer
2-3 dl gröna linser
1-2 stora gula lökar
vitlöksklyftor
1-2 burkar med hela tomater
grönsaksbuljongtärningar
salt
peppar
oregano
tabasco
Vitlöksyogurt
2 dl matyogurt
1-2 rivna vitlökar
1 dl fint skuren gräslök
Låt linserna koka så länge som det står på förpackningen. Skiva löken och hacka vitlöken. Stek löken gyllenbrun i smör. Dela sönder tomaterna och häll dem i en kastrull. Lägg i löken, lagom med vatten och buljongtärningar. Tillsätt salt, peppar, oregano och tabasco efter behov. Soppan ska vara lite tjock och matig och stark. Servera med en klick vitlöksyogurt och ett gott, nybakat bröd.
Rimmad Torskrygg med tryffelpotatispuré serveras med pepparsky och ristat sidfläsk
Torskrygg:
600 g torskfilé
150 gr rökt sidfläsk
salt & peppar
smör till stekning
Tryffelpotatispuré:
500 gr potatis (gärna mandel)
1.5 dl grädde
1 dl mjölk
5-10 g tryffel
salt och peppar
ev. tryffelolja
Guineapepparsky:
3 dl kalvfond
2 dl rött vin
0.25 dl guineapeppar
1 st schalottenlök
2 msk smör
Gör så här
1. Torskrygg:
2. Skär ner torskryggen i fina bitar.
3. Strö på ett tunt lager salt på köttsidan och låt rimma i ca 10-20 min.
4. Smörstek torsken med skinnsidan först salta och peppra.
5. Lägg över bitarna på en plåt kör i ugn på 175 grader i ca 5-10 min
6. Skär ner fläsket i 0,5 cm stora tärningar rista i torr panna några minuter tills det blivit krispigt.
7. Tryffelpotatispuré:
8. Skala och koka potatisen. Pressa den och blanda med uppvärmd gräddmjölk till bra konsistens smaksätt med salt & peppar och finhackad tryffel. Plus tryffeloljan.
9. Guineapepparsky:
10. Skala och grovhacka löken. Grovmal pepparn. Fräs lök och drygt hälften av pepparn utan att det får färg och tillsätt fond och vin, låt reducera till nästan hälften. Sila över i en annan kastrull (försök få med lite av pepparn) tillsätt resten av pepparn. Smaka ev av med lite salt
11. Såsen bör ej vara speciellt salt pga. den rimmade torsken och sidfläsket.
Kokossmulpaj med mango och päron
125 g smör, kallt
1 dl socker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl kokosflingor
Fyllning
2 st päron
2 st mangofrukter
1 msk socker
Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skär smöret i tärningar och blanda ihop alla ingredienser till kokossmulpajen till en grynig massa.
3. Lägg hälften av smulorna i en pajform, cirka 24 cm i diameter, och platta till något.
4. Grädda 6-7 minuter. Ta ut formen och höj ugnstemperaturen till 225 grader.
5. Skala päronen och mangofrukterna och ta bort kärnorna, skär frukten i bitar.
6. Lägg klyftorna i pajformen och strö över sockret och resten av smulorna, grädda sedan i ytterligare 20-25 minuter längst ner i ugnen.
7. Servera med vaniljglass eller mangosorbet. Vaniljsås, vaniljvisp eller vispad grädde är också gott till!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar