lördag 22 januari 2011

Viltfärslimpa med rotfrukter

>Varmrätt:

Viltfärslimpa med rotfrukter: 10 port

2 morötter

1 lök

1 vitlök

Salt

2 tsk timjan

2 msk tomatpuré

9 st enbär

1 tsk svartpeppar

500 g viltfärs (viltsvin)

500g köttfärs

2 st äggvitor

1 dl ströbröd

5 dl kantareller

2 dl lingon

1 pkt bacon

Gör såhär:

Riv morötter, lök och vitlök. Stek blandningen tills den mjuknar. Blanda i kryddorna. Enbären ska krossas. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Häll blandnningen i en bunke och tillsätt färs, ägg och ströbröd. Blanda.

3. Stek kantareller tills vätskan kokas bort.

4. Täck en 1 ½l avlång sockerkaksform m baconskivorna. Lägg en tredjedel färsblandning i botten och tryck till. Bred ut kantarellerna och lägg på ett andra lager m färs.

5. Bred ut lingon och avsluta med den sista färsen.

6. Ställ formen i en gratängform och fyll till hälften m kokande vatten. Baka av i 70 min i ugnen.

7. Tag ut formen. Lägg på ett bakplåtspapper, en skärbräda och tyng ner limpan m några konservburkar. Låt limpan stå och stabilisera sig 30 min innan den serveras.

Servera m exempelvis rotfrukter i ugn.

Viltsås 6 port:

3 dl buljong

3 dl vispgrädde

3 msk viltfond

Salt & vitpeppar

8-10 krossade enbär

3 msk vinbärsgelé

Maizena

Gör såhär:

1. Blanda buljong, viltfond och grädde i en kastrull. Låt det koka utan lock ca 5-10 min.

2. Smaksätt m kryddor och gelén.

3. Red av såsen m maizena till lagom konsistens.

Inga kommentarer: