lördag 22 januari 2011

Helenes 7 månadsmiddag/Kantarellsoppa/Viltfärslimpa/ Kanelparfait m äppelsås rotfrukter/

Förrätt: 5-6 port

Kantarellsoppa:

1l färska kantareller

4 skivor bacon

1 msk mjöl

1 gul lök

1 dl torrt vitt vin

5 dl mjölk

3 dl grädde

2 dl vatten

2 msk kantarellfond

Salt

Peppar

Gör såhär:

Stek bacon och sedan svampen skuren i bitar. När det börjar att komma vätska ur svampen, tillsätt mjölet. Rör om tills det fått färg.

2. Koka upp vatten och mjölk och häll i svampblandningen. Krydda.

3. Låt soppan koka sakta i 30 min.

4. Före serveringen tillsätt grädde, vin och baconet.

Varmrätt:

Viltfärslimpa med rotfrukter: 10 port

2 morötter

1 lök

1 vitlök

Salt

2 tsk timjan

2 msk tomatpuré

9 st enbär

1 tsk svartpeppar

500 g viltfärs (viltsvin)

500g köttfärs

2 st äggvitor

1 dl ströbröd

5 dl kantareller

2 dl lingon

1 pkt bacon

Gör såhär:

Riv morötter, lök och vitlök. Stek blandningen tills den mjuknar. Blanda i kryddorna. Enbären ska krossas. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Häll blandnningen i en bunke och tillsätt färs, ägg och ströbröd. Blanda.

3. Stek kantareller tills vätskan kokas bort.

4. Täck en 1 ½l avlång sockerkaksform m baconskivorna. Lägg en tredjedel färsblandning i botten och tryck till. Bred ut kantarellerna och lägg på ett andra lager m färs.

5. Bred ut lingon och avsluta med den sista färsen.

6. Ställ formen i en gratängform och fyll till hälften m kokande vatten. Baka av i 70 min i ugnen.

7. Tag ut formen. Lägg på ett bakplåtspapper, en skärbräda och tyng ner limpan m några konservburkar. Låt limpan stå och stabilisera sig 30 min innan den serveras.

Servera m exempelvis rotfrukter i ugn.

Viltsås 6 port:

3 dl buljong

3 dl vispgrädde

3 msk viltfond

Salt & vitpeppar

8-10 krossade enbär

3 msk vinbärsgelé

Maizena

Gör såhär:

1. Blanda buljong, viltfond och grädde i en kastrull. Låt det koka utan lock ca 5-10 min.

2. Smaksätt m kryddor och gelén.

3. Red av såsen m maizena till lagom konsistens.

Efterrätt:

Kanelparfait m äppelsås:

4 äggulor

1 ½ dl florsocker

½ vaniljstång

4 dl grädde

Kanel efter smak.

Sås:

4 dl äppeljuice

3 tsk arrowrot.

Gör såhär:

1. Lägg ägg och florsocker i en kastrull och skrapa ner vaniljen. Ställ i sjudande vattenbad och vispa tills det blir tjockt. Låt det kallna.

2. Vispa grädden, krydda m kanel och blanda ihop allting. Häll upp i skålar el i en form.

3. In i frysen i 4-5 timmar.

4. Koka upp juicen och rör samman arrowroten m lite vatten och vispa ner redningen i juicen. Hetta upp såsen under vispning.

5. Servera!


Inga kommentarer: