Förrätt: 5-6 port
Kantarellsoppa:
1l färska kantareller
4 skivor bacon
1 msk mjöl
1 gul lök
1 dl torrt vitt vin
5 dl mjölk
3 dl grädde
2 dl vatten
2 msk kantarellfond
Salt
Peppar
Gör såhär:
Stek bacon och sedan svampen skuren i bitar. När det börjar att komma vätska ur svampen, tillsätt mjölet. Rör om tills det fått färg.
2. Koka upp vatten och mjölk och häll i svampblandningen. Krydda.
3. Låt soppan koka sakta i 30 min.
4. Före serveringen tillsätt grädde, vin och baconet.
Varmrätt:
Viltfärslimpa med rotfrukter: 10 port
2 morötter
1 lök
1 vitlök
Salt
2 tsk timjan
2 msk tomatpuré
9 st enbär
1 tsk svartpeppar
500 g viltfärs (viltsvin)
500g köttfärs
2 st äggvitor
1 dl ströbröd
5 dl kantareller
2 dl lingon
1 pkt bacon
Gör såhär:
Riv morötter, lök och vitlök. Stek blandningen tills den mjuknar. Blanda i kryddorna. Enbären ska krossas. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll blandnningen i en bunke och tillsätt färs, ägg och ströbröd. Blanda.
3. Stek kantareller tills vätskan kokas bort.
4. Täck en 1 ½l avlång sockerkaksform m baconskivorna. Lägg en tredjedel färsblandning i botten och tryck till. Bred ut kantarellerna och lägg på ett andra lager m färs.
5. Bred ut lingon och avsluta med den sista färsen.
6. Ställ formen i en gratängform och fyll till hälften m kokande vatten. Baka av i 70 min i ugnen.
7. Tag ut formen. Lägg på ett bakplåtspapper, en skärbräda och tyng ner limpan m några konservburkar. Låt limpan stå och stabilisera sig 30 min innan den serveras.
Servera m exempelvis rotfrukter i ugn.
Viltsås 6 port:
3 dl buljong
3 dl vispgrädde
3 msk viltfond
Salt & vitpeppar
8-10 krossade enbär
3 msk vinbärsgelé
Maizena
Gör såhär:
1. Blanda buljong, viltfond och grädde i en kastrull. Låt det koka utan lock ca 5-10 min.
2. Smaksätt m kryddor och gelén.
3. Red av såsen m maizena till lagom konsistens.
Efterrätt:
Kanelparfait m äppelsås:
4 äggulor
1 ½ dl florsocker
½ vaniljstång
4 dl grädde
Kanel efter smak.
Sås:
4 dl äppeljuice
3 tsk arrowrot.
Gör såhär:
1. Lägg ägg och florsocker i en kastrull och skrapa ner vaniljen. Ställ i sjudande vattenbad och vispa tills det blir tjockt. Låt det kallna.
2. Vispa grädden, krydda m kanel och blanda ihop allting. Häll upp i skålar el i en form.
3. In i frysen i 4-5 timmar.
4. Koka upp juicen och rör samman arrowroten m lite vatten och vispa ner redningen i juicen. Hetta upp såsen under vispning.
5. Servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar