torsdag 24 februari 2011

Champinjonsoppa med snabbsyltade kantareller eller champinjoner

Champinjonsoppa

4 pers

400g champinjoner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

25g smör

5dl grönsaks- eller svampbuljong

5dl grädde

salt, svartpeppar

1. Ansa svampen och hacka den grovt. Hacka löken och krossa vitlöken.

2. Hetta upp smöret i en lite större kastrull och tillsätt lök och vitlök. Låt fräsa på medelvärme 2 min och lägg i svampen . Fräs under omrörning ett par minuter.

3. Häll i buljongen, låt koka upp och sjuda ett par minuter innan du tillsätter grädden. Låt soppan sjuda med grädden ytterligare någon minut och mixa därefter soppan inte helt slät i en mixer. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med salt, peppar.

Servera med snabbsyltade kantareller eller champinjoner.


Snabbsyltade champinjoner/kantareller

4 pers

2 morötter

½ rödlök

15-20 medelstora kantareller/champinjoner

1 msk kallpressad rapsolja

Saften av ½ lime

1 tsk salt

2 tsk socker

1 dl blandade skott, t ex krasse, solrosskott

peppar

1. Skala morötterna och skiva dem tunt på längden. Skala rödlöken och skiva den tunt.

2. Rensa kantarellerna, dra isär dem som är lite större och lägg allihop i en skål. Slå över olja, limesaft, salt och socker och blanda runt ordentligt. Låt svampen ”gravas” ett par minuter och tillsätt därefter morot och rödlök. Blanda väl.

3. När moroten mjuknat lite, tillsätt krasse, solrosskott eller vad du har till hands. Blanda runt, lägg upp på små tallrikar och dra ett varv med pepparkvarnen över. Servera direkt till soppan.


Inga kommentarer: