måndag 11 juli 2011

Helenes månadsmiddag/Tunnbrödskorgar m fyllning/Helgstek med colasås/Passionsfrukt- och kokoskräm med yoghurt och lime

Förrätt:
5 pers
Tunnbrödskorgar m fyllning

5 hårda tunnbrödsskivor
2 dl creme fraiche
100g rökt renkött eller hamburgerkött
Pepparrot efter smak
Gräslök efter smak
Salt & peppar
1. Skär köttet i bitar. Blanda med övriga ingredienser.
2. Pensla vatten på tunnbrödet. Stek de i en stekpanna tills de blir mjuka och formbara. Lägg dem över ett glas och forma till en korg. Låt korgarna torka fram till servering.

Varmrätt:
6 pers
Helgstek med colasås

900 g fransyska eller bog av nöt el kalv.
15 cl coca cola
15 cl lättöl
0,5 dl soja
3-4 enbär
4 svartpepparkorn
1 lök
1 köttbuljong
4 dl silad buljong
3 msk mjöl
1 dl grädde

Gör såhär:
1. Blanda cola, lättöl,soja och kryddorna.
2. Klyfta löken.
3. Koka upp vätskan och löken med smulad buljong.
4. Lägg i köttet och låt sjuda några timmar.
5. Sila och mät upp ca 4 dl av spadet. Häll i en kastrull och vispa ihop mjöl och grädde till jämn redning. Rör ner i skyn.
6. Låt såsen koka under omrörning.
7. Servera med potatis eller ris.

Efterrätt:
Passionsfrukt- och kokoskräm med yoghurt och lime.
4 pers

Passionsfruktkrämen:
4 gelantinblad
3 ¾ dl passionsfruktjuice
40 g florsocker
1 dl naturell yoghurt
1 dl créme fraiche
3 äggvitor
50 g socker
Kokoskräm:
4 gelantinblad
4 dl kokosmjölk
3 msk palmsocker el råsocker
1 lime
1-2 passionsfrukter

Gör såhär:
1. Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda juice och florsocker i en skål. Krama ur gelantinet och värm det i en kastrull så att det löser upp sig. Ta lite juice och blanda och tillsätt sedan resten av juicen. Rör sedan ner yoghurt och créme fraichen.
2. Vispa grädden.
3. Vispa äggvitan till hårt skum och tillsätt socker lite i sänder.
4. Tillsätt först grädden och sedan äggvitan i juiceblandningen.
5. Häll i i glas och in i kylskåpet i några timmar så att det stelnar.
6. Blötlägg gelantinen till kokoskrämen i kallt vatten. Värm upp kokosmjölk i en kastrull och lös upp sockret. Krama ur gelantinet och lös upp i kokosmjölken. Låt blandningen svalna.
7. Ta och häll på kokosmjölken ovanpå passionskrämen och ställ in i kylen igen. Låt stela några timmar.
8. Vid servering gröp ur passionsfrukten och fördela ovanpå kokoskrämen i glasen. Dekorera med limeklyftor.

Inga kommentarer: