8 pers
Ingredienser
1 ½ kg skinkstek
75 g torkade fikon
3 äpplen
4-6 vitlöksklyftor
3 gula lökar
5 dl äppelcider
Cidersås:
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
6 dl steksky
5 dl äppelcider
2 hönsbuljongtärningar
2 ½ dl grädde
Ev maizena
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skiva fikonen och 1 äpple. Dela vitlöksklyftorna. Skär små fickor i steken med en vass kniv och stick in fikon, äpple och vitlök. Bind ev upp med steksnöre. Gnid in steken med steken med salt och peppar. Bryn steken i smör i stekpanna
Skär lök och de resterande 2 äpplena i grova bitar. Lägg steken i en ugnssäker form. Lägg lök och äpple runt, häll på äpplecidern. Stick in en stektemometer i steken. Stek i ugnen och ös den med jämna mellanrum med stekskyn. Stek köttet tills innertemperaturen är 70 grader.
Täck köttet med folie och låt det vila i ca 15 minuter. Skär steken i tunna skivor.
Hacka lök och vitlök till såsen. Fräs i smör utan att det får färg. Häll på stekskyn, cider och smula i buljongtärningarna. Tillsätt grädde och småkoka såsen i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar , red ev med lite maizena för tjockare konsistens.
Varmrätt:
Potatissufflé m pesto
4 pers
750g mjölig potatis
25g smör
¾ dl mjölk
1 ägg + 1 äggula
125g mozzarella
Salt
Pesto:
2 dl hackad basilika
50g sötmandel
2dl olja
75g riven parmesanost
1.Skala potatisen och koka den mjuk.
2. Låt den rinna av.
3. Vispa med elvisp.
4. Tillsätt smör, mjölk och ägg medan du vispar.
5. Rör ned osten.
6. Smörj 4 små ungsäkra formar.
7. Mixa ihop basilika, mandel, olja och parmesan.
8. Rör ner i moset.
9. Smaka av med salt.
10. Spritsa ut moset i formarna.
11. Grädda i 225 grader ca 15 minuter.
12. Passar till de flesta kötträtter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar