Förrätt:
Kräftstjärts- och mango paj
8 personer
1 pkt smördeg på rulle.
Fyllning:
1 dl finhackad purjolök
200g cream cheese, max 12%
2 dl creme fraiche 34%
Lite sweet & sour sås.
salt och svartpeppar (malen)
Garnera med:
1 burk kräftstjärtar
1/2 ask coctailtomater (dela)
1 pkt tärnad, fryst mango eller 1 tärnad färsk.
dillfrön
machésallad / ärtskott
ugnen på 225.
Rulla ut smördegen och lägg i pajformen. (gick inte åt ett helt paket.). Låt degen gå upp på sidorna. Nagga och klipp bort överflödig deg.
Grädda 10 min,
Låt svalna.
Blanda purjon, creme cheese och creme fraiche. krydda.
Bred röran i den avsvalnade pajskalet.
Lät kräftstjärtar rinna av och fördela jämt över osten. Fördela även tomater, mango dillfrön och machesallad.
Varmrätt:
Potatissufflé m pesto
4 pers
750g mjölig potatis
25g smör
¾ dl mjölk
1 ägg + 1 äggula
125g mozzarella
Salt
Pesto:
2 dl hackad basilika
50g sötmandel
2dl olja
75g riven parmesanost
1.Skala potatisen och koka den mjuk.
2. Låt den rinna av.
3. Vispa med elvisp.
4. Tillsätt smör, mjölk och ägg medan du vispar.
5. Rör ned osten.
6. Smörj 4 små ungsäkra formar.
7. Mixa ihop basilika, mandel, olja och parmesan.
8. Rör ner i moset.
9. Smaka av med salt.
10. Spritsa ut moset i formarna.
11. Grädda i 225 grader ca 15 minuter.
12. Passar till de flesta kötträtter.
Fikonstek med cidersås
8 pers
Ingredienser
1 ½ kg skinkstek
75 g torkade fikon
3 äpplen
4-6 vitlöksklyftor
3 gula lökar
5 dl äppelcider
Cidersås:
4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
6 dl steksky
5 dl äppelcider
2 hönsbuljongtärningar
2 ½ dl grädde
Ev maizena
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skiva fikonen och 1 äpple. Dela vitlöksklyftorna. Skär små fickor i steken med en vass kniv och stick in fikon, äpple och vitlök. Bind ev upp med steksnöre. Gnid in steken med steken med salt och peppar. Bryn steken i smör i stekpanna
Skär lök och de resterande 2 äpplena i grova bitar. Lägg steken i en ugnssäker form. Lägg lök och äpple runt, häll på äpplecidern. Stick in en stektemometer i steken. Stek i ugnen och ös den med jämna mellanrum med stekskyn. Stek köttet tills innertemperaturen är 70 grader.
Täck köttet med folie och låt det vila i ca 15 minuter. Skär steken i tunna skivor.
Hacka lök och vitlök till såsen. Fräs i smör utan att det får färg. Häll på stekskyn, cider och smula i buljongtärningarna. Tillsätt grädde och småkoka såsen i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar , red ev med lite maizena för tjockare konsistens.
Chokladparfait med ananassoppa
4 portioner
Ingredienser
1/2 dl vaniljstång
3/4 dl Vispgrädde
2 äggulor
3/4 dl socker
125 g hackad mörk choklad
1 3/4 dl Vispgrädde
Soppa:
2 dl vatten
1 1/4 dl socker
1/2 dl vaniljstång
1/2 dl vitt vin
400 g färsk ananas
Gör så här:
Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg med stången. Häll i 3/4 dl grädde. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen, låt stå 10 minuter och dra åt sig smak. Ta upp vaniljstången. Vispa äggulor och socker till blandningen är luftig. Häll över den varma vätskan och rör om ordentligt. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm under ständig omrörning tills såsen börjar tjockna. Ta från plattan vid första "bubblan". Rör ner chokladen i den varma såsen. Passera genom en finmaskig sil. Kyl krämen i kallt vattenbad. Vänd försiktigt ner vispad grädde. Häll i portionsformar och frys in.
Soppa:
Koka upp vatten, socker och fröna från vaniljstången. Låt svalna. Skär ananasen i små bitar och mixa slät tillsammans med sockerlagen och vinet.
Förvara i kyl fram till servering.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar