Svamptoast med parmaskinka 4 pers
250 g
|
svamp,
gärna blandsvamp
|
1 st
|
gul lök, liten
|
1 msk
|
smör
|
2 dl
|
lätt crème
fraiche
|
1 tsk
|
soja
|
1 tsk
|
salt
|
1 krm
|
vitpeppar,
mald
|
1 msk
|
timjan,
hackad
|
4 st
|
parmaskinka,
skivor
|
4 st
|
lantbröd, skivor
|
Tillagning
1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär svampen i mindre
bitar. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smöret tills all vätska
kokat in. Rör i creme fraichen och tillsätt soja, salt och peppar. Låt puttra
utan lock ca 5 min. Blanda i timjan.
2. Lägg parmaskinkskivorna på plåt. Rosta mitt i ugnen
ca 5 min tills skinkan är torr och knaprig. Låt skinkskivorna kallna plant.
3. Rosta bröden mitt i
ugnen ca 5 min, vänd dem efter halva tiden. Fördela svampröran på bröden och
garnera med skinkan.
Lammfärsbiffar med fetaost, rostade rotfrukter
1 msk smör till stekning
500 g lammfärs
0.5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 msk ströbröd
1 dl mjölk 3%
2 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g fetaost
Rostade rotfrukter
300 g morötter
300 g palsternacka
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl grovhackad ruccola
500 g lammfärs
0.5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 msk ströbröd
1 dl mjölk 3%
2 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g fetaost
Rostade rotfrukter
300 g morötter
300 g palsternacka
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl grovhackad ruccola
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka lökarna. Svetta löken i
olivoljan, låt svalna. Rör ihop ströbröd och mjölk. Blanda lammfärsen med
löken, ströbrödsmjölken, ägg, salt och svartpeppar. Smula försiktigt i
fetaosten. Forma fyra biffar och stek gyllenbruna i smöret. Baka färdigt i
ugnen 10 minuter.
2. Tvätta rotfrukterna i kallt vatten. Dela dom på längden och lägg över i
en ugnsfast form. Blanda runt med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen
30 minuter tills dom är mjuka och fått fin färg. Blanda sedan rotfrukterna med
ruccola.
Blomkålsmos
1 blomkålshuvud, ca 750 g
2 dl crème fraîche
salt & peppar
1 blomkålshuvud, ca 750 g
2 dl crème fraîche
salt & peppar
Gör så
här:
1. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Koka dem i lättsaltat vatten till de har mjuknat, ca 15 minuter. Häll av vattnet från blomkålen. Mixa blomkålen tillsammans med crème fraîche. Smaka av blomkålsmoset med salt och peppar.
1. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Koka dem i lättsaltat vatten till de har mjuknat, ca 15 minuter. Häll av vattnet från blomkålen. Mixa blomkålen tillsammans med crème fraîche. Smaka av blomkålsmoset med salt och peppar.
Sås
3 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
3 msk oxfond (konc)
50 gram chèvre
Peppar
Sås: Smält smör och vispa ner vetemjölet. Häll på grädde och fond under omrörning. Låt såsen koka upp. Tag av från plattan. Smula ner chévre. Smaksätt med peppar.
Sås: Smält smör och vispa ner vetemjölet. Häll på grädde och fond under omrörning. Låt såsen koka upp. Tag av från plattan. Smula ner chévre. Smaksätt med peppar.
Glace au four med browniebotten och hallon och blåbär
Botten:
100 g
|
mörk choklad
|
25 g
|
smör
|
1 st
|
ägg
|
1,25 dl
|
strösocker
|
0,5 tsk
|
vaniljsocker
|
4 msk
|
vetemjöl
|
1 krm
|
bakpulver
|
50 g
|
valnötskärnor, i
påse, grovhackade
|
Maräng:
4 st
|
äggvitor
|
1 tsk
|
citronsaft,
pressad
|
0,75 dl
|
strösocker
|
Fyllning:
1 l
|
vaniljglass,
gammaldags
|
300 g
|
hallon, blåbär djupfrysta osockrade halvtinade
|
Garnering:
1 msk
|
mandelspån
|
1 st
|
mynta, färsk
|
100 g
|
hallon, blåbär tinade
|
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn
på full effekt i 1-3 minuter. Rör om någon gång.
3. Rör ner smöret i chokladen. Vispa ägg, socker och
vaniljsocker. Blanda med chokladen. Tillsätt mjöl, bakpulver och grovhackade
valnötter.
4. Gör en form av aluminiumfolie ca 30x10 cm. Lägg ett
bakplåtspapper i formen och bred ut chokladsmeten.
5. Grädda 20 minuter mitt i ugnen. Låt kakan svalna.
Lägg den på ett plant ugnssäkert fat för servering.
6. Maräng: Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvitorna,
citronsaften och hälften av sockret till en fast smet på medelhastighet.
Tillsätt resten av sockret och fortsätt att vispa på full effekt.
7. Lägg lätt upptinade
hallon,blåbär ovanpå browniebottnen. Lägg glassen ovanpå och bred till sist ut
marängsmeten runt och ovanpå hela glassen. Strö över mandelspån och ställ in i
ugnen ett par minuter. Passa noga! Det går fort och är klart när marängen fått
fin färg. Garnera med hallon, blåbär och färska myntablad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar