lördag 6 oktober 2012

Cecilias månadsmiddag Svamptoast med parmaskinka/Lammfärsbiffar med fetaost, rostade rotfrukter/Glace au four med browniebotten och hallon och blåbär


Svamptoast med parmaskinka 4 pers


250 g
svamp, gärna blandsvamp
1 st
gul lök, liten
1 msk
smör
2 dl
lätt crème fraiche
1 tsk
soja
1 tsk
salt
1 krm
vitpeppar, mald
1 msk
timjan, hackad
4 st
parmaskinka, skivor
4 st
lantbröd, skivor

Tillagning
1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smöret tills all vätska kokat in. Rör i creme fraichen och tillsätt soja, salt och peppar. Låt puttra utan lock ca 5 min. Blanda i timjan.
2. Lägg parmaskinkskivorna på plåt. Rosta mitt i ugnen ca 5 min tills skinkan är torr och knaprig. Låt skinkskivorna kallna plant.
3. Rosta bröden mitt i ugnen ca 5 min, vänd dem efter halva tiden. Fördela svampröran på bröden och garnera med skinkan.


Lammfärsbiffar med fetaost, rostade rotfrukter 

1 msk smör till stekning 

500 g lammfärs 

0.5 gul lök 

2 vitlöksklyftor 

1 msk olivolja 

4 msk ströbröd 

1 dl mjölk 3% 

2 ägg 

1 tsk salt 

2 krm svartpeppar 

100 g fetaost 


Rostade rotfrukter 

300 g morötter 

300 g palsternacka 

1 msk olivolja 

1 tsk salt 

2 krm svartpeppar 

1 dl grovhackad ruccola 


Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka lökarna. Svetta löken i olivoljan, låt svalna. Rör ihop ströbröd och mjölk. Blanda lammfärsen med löken, ströbrödsmjölken, ägg, salt och svartpeppar. Smula försiktigt i fetaosten. Forma fyra biffar och stek gyllenbruna i smöret. Baka färdigt i ugnen 10 minuter.
2. Tvätta rotfrukterna i kallt vatten. Dela dom på längden och lägg över i en ugnsfast form. Blanda runt med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen 30 minuter tills dom är mjuka och fått fin färg. Blanda sedan rotfrukterna med ruccola.

Blomkålsmos
1 blomkålshuvud, ca 750 g

2 dl crème fraîche

salt & peppar
Gör så här:
1. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Koka dem i lättsaltat vatten till de har mjuknat, ca 15 minuter.
 Häll av vattnet från blomkålen. Mixa blomkålen tillsammans med crème fraîche. Smaka av blomkålsmoset med salt och peppar.


Sås

msk smör
msk vetemjöl
dl matlagningsgrädde
msk oxfond (konc)
50 gram chèvre
Peppar

Sås: Smält smör och vispa ner vetemjölet. Häll på grädde och fond under omrörning. Låt såsen koka upp. Tag av från plattan. Smula ner chévre. Smaksätt med peppar.

Glace au four med browniebotten och hallon och blåbär

Botten:
100 g
mörk choklad
25 g
smör
1 st
ägg
1,25 dl
strösocker
0,5 tsk
vaniljsocker
4 msk
vetemjöl
1 krm
bakpulver
50 g
valnötskärnor, i påse, grovhackade
Maräng:
4 st
äggvitor
1 tsk
citronsaft, pressad
0,75 dl
strösocker

Fyllning:
1 l
vaniljglass, gammaldags
300 g
hallon, blåbär djupfrysta osockrade halvtinade

Garnering:
1 msk
mandelspån
1 st
mynta, färsk
100 g
hallon, blåbär tinade

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn på full effekt i 1-3 minuter. Rör om någon gång.
3. Rör ner smöret i chokladen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Blanda med chokladen. Tillsätt mjöl, bakpulver och grovhackade valnötter.
4. Gör en form av aluminiumfolie ca 30x10 cm. Lägg ett bakplåtspapper i formen och bred ut chokladsmeten.
5. Grädda 20 minuter mitt i ugnen. Låt kakan svalna. Lägg den på ett plant ugnssäkert fat för servering.
6. Maräng: Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvitorna, citronsaften och hälften av sockret till en fast smet på medelhastighet. Tillsätt resten av sockret och fortsätt att vispa på full effekt.
7. Lägg lätt upptinade hallon,blåbär ovanpå browniebottnen. Lägg glassen ovanpå och bred till sist ut marängsmeten runt och ovanpå hela glassen. Strö över mandelspån och ställ in i ugnen ett par minuter. Passa noga! Det går fort och är klart när marängen fått fin färg. Garnera med hallon, blåbär och färska myntablad.



 




Inga kommentarer: