lördag 6 oktober 2012

Lammfärsbiffar med fetaost, rostade rotfrukter, blomkålsmos, chevre sås


Lammfärsbiffar med fetaost, rostade rotfrukter 

1 msk smör till stekning 

500 g lammfärs 

0.5 gul lök 

2 vitlöksklyftor 

1 msk olivolja 

4 msk ströbröd 

1 dl mjölk 3% 

2 ägg 

1 tsk salt 

2 krm svartpeppar 

100 g fetaost 


Rostade rotfrukter 

300 g morötter 

300 g palsternacka 

1 msk olivolja 

1 tsk salt 

2 krm svartpeppar 

1 dl grovhackad ruccola 


Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka lökarna. Svetta löken i olivoljan, låt svalna. Rör ihop ströbröd och mjölk. Blanda lammfärsen med löken, ströbrödsmjölken, ägg, salt och svartpeppar. Smula försiktigt i fetaosten. Forma fyra biffar och stek gyllenbruna i smöret. Baka färdigt i ugnen 10 minuter.
2. Tvätta rotfrukterna i kallt vatten. Dela dom på längden och lägg över i en ugnsfast form. Blanda runt med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i ugnen 30 minuter tills dom är mjuka och fått fin färg. Blanda sedan rotfrukterna med ruccola.

Blomkålsmos
1 blomkålshuvud, ca 750 g

2 dl crème fraîche

salt & peppar
Gör så här:
1. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Koka dem i lättsaltat vatten till de har mjuknat, ca 15 minuter.
 Häll av vattnet från blomkålen. Mixa blomkålen tillsammans med crème fraîche. Smaka av blomkålsmoset med salt och peppar.


Sås

msk smör
msk vetemjöl
dl matlagningsgrädde
msk oxfond (konc)
50 gram chèvre
Peppar

Sås: Smält smör och vispa ner vetemjölet. Häll på grädde och fond under omrörning. Låt såsen koka upp. Tag av från plattan. Smula ner chévre. Smaksätt med peppar.


Inga kommentarer: