lördag 6 oktober 2012

Glace au four med browniebotten och hallon och blåbär



                                          Foto: Lars Paulsson

Glace au four med browniebotten och hallon och blåbär

Botten:
100 g
mörk choklad
25 g
smör
1 st
ägg
1,25 dl
strösocker
0,5 tsk
vaniljsocker
4 msk
vetemjöl
1 krm
bakpulver
50 g
valnötskärnor, i påse, grovhackade
Maräng:
4 st
äggvitor
1 tsk
citronsaft, pressad
0,75 dl
strösocker

Fyllning:
1 l
vaniljglass, gammaldags
300 g
hallon, blåbär djupfrysta osockrade halvtinade

Garnering:
1 msk
mandelspån
1 st
mynta, färsk
100 g
hallon, blåbär tinade

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn på full effekt i 1-3 minuter. Rör om någon gång.
3. Rör ner smöret i chokladen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Blanda med chokladen. Tillsätt mjöl, bakpulver och grovhackade valnötter.
4. Gör en form av aluminiumfolie ca 30x10 cm. Lägg ett bakplåtspapper i formen och bred ut chokladsmeten.
5. Grädda 20 minuter mitt i ugnen. Låt kakan svalna. Lägg den på ett plant ugnssäkert fat för servering.
6. Maräng: Sätt ugnen på 250°. Vispa äggvitorna, citronsaften och hälften av sockret till en fast smet på medelhastighet. Tillsätt resten av sockret och fortsätt att vispa på full effekt.
7. Lägg lätt upptinade hallon,blåbär ovanpå browniebottnen. Lägg glassen ovanpå och bred till sist ut marängsmeten runt och ovanpå hela glassen. Strö över mandelspån och ställ in i ugnen ett par minuter. Passa noga! Det går fort och är klart när marängen fått fin färg. Garnera med hallon, blåbär och färska myntablad.



 

Inga kommentarer: