måndag 1 januari 2007

Hildes 2 månadsmiddag Räkrullar med pepparrot/Löksoppa med vitt vin/Saffranspannkaka med salmbärssylt

Förrätt:

Räkrullar med pepparrot
Ingredienser:
16 st
250 g skalade räkor
2 ägg
1 dl creme fraische
1-1 1/2 msk riven färsk pepparrot
1 knippe gräslök
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 mjuka tunnbröd, ca 20*25 cm

Gör så här:
Spara 16 räkor till garnering och hacka resten. Skala och mosa äggen. Blanda ägg, räkor, creme fraische, pepparrot, gräslök, salt och peppar. Bred ut röran på tunnbrödet och rulla ihop från långsidan. Låt dem ligga i plast i kylen någon timme. Skär varje rulle i 8 bitar. Garnera med räkor och gräslök.

Varmrätt:

Löksoppa med vitt vin
Ingredienser:
4 portioner
8 gula lökar (600 gram)
2-3 msk margarin
2 msk vetemjöl
1 liter grönsaksbuljong (2 tärningar)
1 lagerblad
1 kryddmått timjan
1/2-1 kryddmått vitpeppar
1 dl vitt vin (ev. mer efter tycke)
4-6 skivor vitt bröd
2 dl riven ost

Skala och skär löken i tunna skivor. Stek löken guldgul i fettet. Lägg löken i en kastrull och strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och kryddor och koka på svag värme i ca 15 min. Häll slutligen i vinet. Rosta brödskivorna och skär av kanterna. Varsin brödskiva läggs i soppan precis innan servering, toppa med den rivna osten.

Efterrätt:

Saffranspannkaka med salmbärssylt
1 dl sötmandel
2 pkt saffran
3 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 vispgrädde
1 liter risgrynsgröt
3 ägg
smör eller margarin (till formen)

Skålla, skala och hacka mandeln. Stöt saffran fint tillsammans med sockret och vaniljsockret i en mortel. Rör ut kryddblandningen i grädden och häll den sedan i gröten. Vispa upp äggen och tillsätt dem samt det mesta av den hackade mandeln. Spara lite mandel till garnering. Smörj väl en stor ugnssäker form eller använd portionsformar. Häll smeten i formen. Strö på resten av mandeln. Grädda i mitten i ugnen 225 grader i cirka 30 min. Servera saffranspannkakan ljummen med vispad grädde och sylt.

Inga kommentarer: